Yogacentrum Tongeren

Ons Verhaal

Mijn eerste bewuste contact met yoga dateert uit nineties: yoga in de abdij van Vlierbeek in Kessel-Lo met Jacques, mijn eerste guru…

Toen al voelde het als thuiskomen, iets waar ik elke week weer naar uitkeek. De houdingen, dat was makkelijk (ben lenig geboren), maar het ademen, dat vond ik lastig, als iemand anders me zei wanneer en hoe ik moest ademen, ik had daar geen controle over. Meditatie (of stil zitten en niet denken) vond ik saai en tijdens de eindontspanning miste ik altijd wel een stukje van het verhaal. Ik kwam dan van ver weg weer terug naar de werkelijkheid.

Jacques had een eigen Yogacentrum in Houwaart en gaf daar 3 lessen per dag, elke weekdag. Dat wilde ik ook, zelf yoga beoefenen en delen en daar je beroep van maken… dat was mijn droom, die ik toen niet durfde dromen.

Sinds september 2008 woon ik terug in Tongeren en begon ik hier lessen te volgen en hier en daar te vervangen, zo kwam ik weer op het pad om yoga-leraar te worden en volgde ik een 3-jarige opleiding in Sittard tot Hatha-yoga docent. Ik leerde om vanuit de eigen ervaring en beleving yoga te delen, en meer achtergrond over yoga filosofie, anatomie,… Het heeft me meer bewust gemaakt van mijn lichaam, ik heb geleerd om te voelen tijdens en na een houding.

In 2017 startte ik de Teacher Training Prana Yoga Flow in Hasselt. Ik leerde er mooie Flows maken met veel aandacht voor bekken, onderrug en schouders om de Prana of levensenergie weer te laten stromen.

Na de geboorte van Merlijn in 2011 ben ik begonnen met het geven van yogalessen op wekelijkse basis, bij yogaclub Asana, voor KVLV in Kortessem, in Borgloon en Houthalen, in turnzalen en parochiezaaltjes. 

Ik ontmoette ook andere yoga docenten in en rond Tongeren en regelmatig kwamen we samen om elkaar beter te leren kennen.

Zo organiseerden we al verschillende keren een Yogadag in de Aurora en zomeryoga in Ter Heide, onder de naam van Yoga Tongeren United. Zodat ook in de zomer de lessen konden blijven doorgaan.

Yoga is een manier om je meer bewust te worden van je lichaam en geest, om je te leren ontspannen en de vreugde weer te laten stromen. Er zijn ook tal van andere initiatieven die hieraan bijdragen zoals dans, lichaamswerk, healing… We zagen het ruimer en verenigden ons als “Feel Good Initiatieven Zuid-Limburg“: een groepje enthousiaste mensen met hetzelfde doel. Zo mochten we meewerken aan Moment en verzorgden we een dag met yoga en mantra’s op de grote markt van Tongeren, kinderyoga op Plinius, yoga wandelingen, meditatie en lezingen…

Ik droomde van een echte yogaruimte in Tongeren, waar naast yoga ook ruimte is voor andere activiteiten, met een aangename vloer en licht, met eigen bolsters en blokjes. 

Door deze wens met mensen te delen, erover te praten, te dromen en er in te geloven, is ze uitgekomen.

Een leegstaand winkelpand dat geen huurder vond, wachtte op mij, om omgedoopt te worden tot yogacentrum, tijdens de eerste lockdown in 2020.

We konden ook niet meer terecht in scholen, turnzalen, parochiezaaltjes, dienstencentra,… om yogalessen te geven, en het mocht stilaan weer wel in een ruimte, waar geen andere mensen kwamen. Dus ook andere yogaleraars verhuisden hun yogalessen naar het Yogacentrum.

Ondertussen gaan er ook andere activiteiten door zoals Biodanza, drumcirkels, mantra’s chanten, Reiki,…

Zo is het Yogacentrum geboren en geworden tot wat het nu is.

En de ruimte is beschikbaar, ook voor jou om deel te nemen, of om zelf je ervaring te delen.